Angina pektoris

Šta znači ANGINA PEKTORIS?

 

Angina pectoris (grč. άγχεζν: gušiti, lat. angina: stezati, lat. pectus: prsa) je bol i/ili nelagoda u prsima ili u blizini prsiju, uzrokovana nedovoljnim dotokom krvi u srčani mišić, tj. ishemijom miokarda. Ona se može smatrati stabilnom, kada se njene karakteristike, učestalost javljanja, dužina trajanja, vrijeme pojavljivanja, ne mijenjaju u periodu od 60 dana.

Anginozni napad počinje obično naglo, ima svoje trajanje od 10 do 30 s, i nestaje za nekoliko minuta nakon prestanka uzroka napada ili uzimanja nitroglicerol tableta pod jezik (lingualeta) ili spreja. Potrebno je naglasiti da su opisi tegoba ovisni o kulturalnoj pozadini, stepenu obrazovanja i životnom iskustvu pacijenata.

 

 Kako je prepoznati?

 

Postoje čitave tabele opisa senzacija i mnoštvo termina za sindrom stabilne angine pectoris, ali je tipičan da se radi o nelagodi i/ili boli u prsima, osjećaju pritiska u sredini grudi sa širenjem u lijevu ruku, vrat, donju vilicu ili leđa, koji se pojavljuju pri manjem ili većem naprezanju, emocionalnoj nestabilnosti, prekomjernom jelu ili promjenama vremena, a prestaju nakon prestanka uzroka anginoznog napada. Mogu biti praćeni strahom, koji ponekada ide sa pomislima o skoroj smrti.

Na sljedećem linku, možete preuzeti priručnik: IMAM LI ANGINU PEKTORIS?

 

 

 

Prijatelji KECS-a

Društvene mreže

BMI kalkulator

BMI Calculator
Imperial    Metric
ft in
lbs
Powered by Easy BMI Calculator

<