VEĆI UNOS KAFE JE POVEZAN SA ZNATNO MANJIM SMRTNIM RIZIKOM.

Potvrđuju to dvije velike studije (EPIC i MEK). Koristi od ispijanja kafe su potvrđene u različitim europskim populacijama, kao i u različitim rasnim/etničkim grupama, kažu istraživači u člancima objavljenim na internetu u julu 2017.g. u Analima interne medicine*.

Budući da je kafa jedno od najpopularnijih pića u Sjedinjenim Državama i širom svijeta, efekat unošenja kafe na javno zdravlje može biti značajan, čak i ako je efekat na pojedince mali.

Uprkos značajnim dokazima o koristima potrošnje kafe za zdravlje i smanjenje procenta smrtnosti, odnos između unosa kafe i smrtnosti u različitim evropskim populacijama u kojima se načini pripremanja kafe kao napitka razlikuju, nije bio jasan. Slično tome, nedostaju podaci o utjecaju kafe među ne-bijelim stanovništvom.

Dvije nove studije rješavaju te nedostatke.

U studiji EPIC (The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study), velikoj, prospektivnoj studiji, dr Marc J. Gunter iz Međunarodne agencije za istraživanje raka, iz Lyona, Francuska, i kolege, ispitali su utjecaj uzimanja kafe na mortalitet od svih uzroka i uzročno-specifičnog mortaliteta među 451.743 učesnika u studiji (130.662 muškaraca i 321.081 žena) iz 10 europskih zemalja.

Rezultati istraživanja pokazuju da pijenje većih količina napitaka kafe su povezani sa smanjenjem rizika smrti od raznih uzroka, posebno digestivnih i cirkulatornih bolesti, pišu autori.

Tokom prosječnog praćenja od 16.4 godina, dogodilo se 41.693 smrtnih slučajeva.

U multivarijantnom modelu, muškarci koji su pili tri ili više šoljica kafe dnevno imali su 12% nižu smrtnost od svih uzroka, nego grupa ispitanika koja nije konzumirala kafu (odnos rizika [HR], 0,88, interval pouzdanosti od 95% [CI], 0,82 – 0,95 ; P za trend <.001); žene su imale smrtnost od 7% (HR, 0,93, CI, 0,87 – 0,98, P za trend = .009).

Što se tiče specifičnog mortaliteta prema uzrocima, muškarci koji su pili tri ili više šoljica kafe dnevno imali su 59% manji rizik od smrtnosti od bolesti probavnog trakta nego muškarci koji nisu pili kafu ili su pili manje od jedne šoljice dnevno (HR, 0,41; CI, 0,32 – 0,54; P za trend <.001). Žene koje su pile tri ili više šoljica kafe imale su 40% smanjenje rizika od istih bolesti (HR, 0,60, CI, 0,46 – 0,78, P za trend <.001).

Istraživači su takođe pronašli značajnu obrnuto proprcionalnu vezu između potrošnje kafe i smrtnosti oboljelih od cirkulatornih bolesti kod žena (HR, 0,78, CI, 0,68 – 0,90, P za trend <.001). Prednost je bila naročito velika u odnosu na rizik smrti od cerebrovaskularnih bolesti kod žena (HR, 0,70, CI, 0,55 – 0,90, P za trend = .02). Među muškarcima, došlo je do pojave malog trenda koristi, ali bez izražene signifikantnosti.

Međutim, autori su takođe pronašli značajan porast rizika smrtnosti zbog raka jajnika (HR, 1,31; 95% CI, 1,07 – 1,61), P za trend = .015).

Zanimljivo, dodaju autori da je doprinos smanjenju smrtnosti bio isti za kofeinske i dekofeinizirane kafe. Oni naglašavaju potrebu da se ovi podaci tumače sa oprezom, jer nisu svi EPIC centri prikupili podatke o unosu dekofeinizirane kafe.

U MEC-u (The Multiethnic Cohort Study of Diet and Cancer), prospektivnoj populacionoj studiji, koja je uključila 185.855 afroamerikanaca, rođenih havajčana, amerikance iz Japana, latinoamerikanaca, i bjelce. Doktor Song-Yi i kolege, sa Univerziteta Honolulu, na Havajima, posmatrali su utjecaj uzimanja kafe u odnosu na rizik od ukupnog i specifičnog mortaliteta u navdenim skupinama.

“Veća potrošnja kafe bila je povezana sa smanjenjem rizika smrti kod afričkih amerikanaca, japanskih amerikanaca, latinoamerikanaca i bjelaca”, pišu autori.

Tokom prosečnog praćenja od 16.2 godina, desilo se 58.397 smrtnih ishoda.

Otkrili su da je veći unos kafe povezan sa manjim rizikom od svih uzroka smrti i smrti od bolesti srca, karcinoma, respiratornih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i oboljenja bubrega.

U analizama prilagođenim razlikama prema količini šoljica i rasama, Dr Park i kolege su pokazali, da je unošenje kafe povezano sa nižim ukupnim mortalitetom (1 šoljica dnevno: HR, 0,88, 95% CI, 0,85 – 0,91, 2 do 3 šoljice dnevno: HR, 0,82; CI, 0,79 – 0,86; ≥ 4 šoljice dnevno: HR, 0,82; CI, 0,78 – 0,87; P za trend <.001).

Ova inverzna veza održana je kada su analizirane pojedinačno različite rasne/etničke grupe među svim grupama, osim u grupi rođenih Havajčana.

Uzimajući u obzir vodeće uzroke smrti, veći unos kafe povezan je sa nižim rizicima smrti zbog srčanih oboljenja (P za trend <.001), malignih oboljenja (P za trend = .023), hroničnih bolesti donjih partija respiratornih organa (P za trend = .015), moždanog udara (P za trend <.001), dijabetesa (P za trend = .009), i bolesti bubrega (P za trend <.001).

U ovoj studiji trendovi u pogledu kofeinske i dekofeinizirane kafe su slični onima koji se nalaze u EPIC studiji.

Eliseo Guallar, MD, DrPH, sa Univerziteta Johns Hopkins, Baltimore, Maryland i njegove kolege, naglašavaju potrebu razumjevanja efekata kafe na zdravlje zbog njene široke upotrebe.

Oni ističu da dosljedan nalaz u oba ova istraživanja o obrnutom odnosu između unosa kafe i rizika smrti kod populacija iz različitih zemalja, kao i rasnog/etničkog spektra, dodatno doprinosi razumjevanju opće koristi ispijanja kafe u odnosu na smrtnost od različitih uzroka smrtnosti.

Ipak, oni iznose da je konzumacija kafe kompleksan fenomen i da kafa sadrži razne supstance, uključujući bioaktivna jedinjenja. Kao posljedica, koristi za zdravlje i pozitivna korelacija ka smanjenju smrtnosti nakon uzimanja kafe mogu potjecati i zavisiti i od drugih sastojaka sem kofeina.

“Međutim, sve je očiglednije da umjereni unos kafe do 3 do 5 šoljica dnevno ili unos kofeina do 400mg/ dnevno, nije povezan sa štetnim utjecajima na zdravlje kod odraslih i može se inkorporirati u zdravu ishranu“.

Obzirom da se često pojavljuju i komentari kako su studije kao EPIC I MEC “naručene” i finansijski podržane od lobija koji podržavaju konzumiranje kafe (posebno u većim količinama) u nastavku dajemo i finansijsku konstrukciju studija i autora tih studija.

EPIC studiju su podržali grantovi Generalnog direktorata Evropske komisije za zdravlje i potrošače** i Međunarodne agencije za istraživanje maligniteta.

Dr Beulens je primio grantove od Unilever R & D i Friesland Campina izvan uobičajenog posla, a Dr Butterworth je primio bespovratna sredstva od Biogen, Merck i Pfizer .

Studiju MEK podržao je grant Nacionalnog instituta za maligna oboljenja***.

Preostali autori iz obje studije nisu prijavili relevantne finansijske odnose.

LITERATURA:

*Ann Intern Med. Objavljeno online 10. jula 2017.

EPIC-The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study

MEC-The Multiethnic Cohort Study of Diet and Cancer (MEC)

**European Commission Directorate-General for Health an Consumers (DG SANCO) HEN technical member since 2003

***National cancer institute, Accurate, up-to-date, comprehensive cancer information from the U.S. government’s principal agency for cancer research.

Prijatelji KECS-a

Društvene mreže

BMI kalkulator

BMI Calculator
Imperial    Metric
ft in
lbs
Powered by Easy BMI Calculator

<