Akutni infarkt miokarda

Šta je to srčani infarkt? 

Akutni srčani infarkt ili akutni infarkt miokarda predstavlja smrt srčanih stanica uzrokovanu prestankom cirkulacije krvi kroz srčani arterijski krvni sud, do tog stepena da protok više nije dovoljan da obezbjedi dovoljan priliv krvi (O2) u srčani mišić, a taj prekid traje dovoljno dugo da uzrokuje smrt stanica. 

Učestalost

Akutni infarkt miokarda može biti i prva manifestacija koronarne arterijske bolesti i u našoj državi je i dalje vodeći uzrok umiranja u opštoj populaciji. Dok se u cijelom razvijenom svijetu učestalost infarkta miokarda smanjuje, u našoj zemlji i dalje raste, a učestalost infarkta je velika i u svih zemalja u tranziciji. 

Simptomi akutnog infarkta miokarda (tj. tegobe pri srčanom udaru) 

Bol i/ili stezanje (pritisak) koji se osjete u grudima su ponekad povezani s nekim većim fizičkim naporom ili izrazito stresnom situacijom, ali tegobe mogu biti prisutne i bez ikakvih prethodnih faktora. Teškoća je što kod 20% bolesnika srčani infarkt nastupa bez ikakve boli (nijemi srčani udar), a što se najčešće susreće kod dijabetičara. Inače, bol je žestoka, ima karakter pritiska, žarenja, pečenja u prsima, stezanja, lokalizirana je iza prsne kosti ili u žličici, može se širiti u lijevo rame i lijevu ruku, ali i u oba ramena i obje ruke, u leđa, rjeđe u vrat ili donju vilicu. Za razliku od anginozne boli, bol kod infarkta traje duže (umjesto nekoliko minuta ovdje bol traje > 10minuta i ne prolazi na uobičajene postupke, tj. prestanak aktivnosti ili uslova koji su uzrokovali bol, ili na uzimanje nitroglicerol lingualeta/spray-a

U bolesnika s srčanim infarktom koji zahvaća njegov donji zid (uz čest bol i u žličici) obično se pojavi i povraćanje. Bolesnici sa infarktom srca žale se kao da im je netko legao na prsa, imaju gušenje, osjećaj straha od skore smrti, praćen psihičkim nemirom. Ruka im se često nalazi u predjelu prsa s namjerom da se olakša bol. Zbog pada tlaka u cirkulaciji i zbog povećanog tonusa autonomnog nervnog sistema, mogu biti oznojeni hladnim ljepljivim znojem, puls može biti ubrzan, a nekada i ozbiljno usporen. Sniženi tlak se susreće kod bolesnika s infarktom donjeg srčanog zida. Inače, važno je znati da kod bolesnika sa povišenim tlakom za vrijeme infarkta miokarda, tlak se može i normalizirati. Bol u prsima može biti i od drugih bolesti, kao npr. kod upala srčane i/ili plućne ovojnice, ugruška plućne arterije, upale pluća, preloma rebara, prsnuća aortog zida i promjena na vratnoj i/ili torakalnoj kralježnici.

Uzroci srčanog udara mogu biti:

 • Naglo nastali prestanak krvnog protoka kroz srčane krvne sudove, najčešće uzrokovan naglo nastalom trombozom tj. stvaranjem tromba (najčešće) na već postojećem ateromatoznom plaku, a uzrokuje potpuni prekid krvnpg protoka.
 • Krvarenje u ateromatozni plak
 • Jak fizički napor kod već promjenjenih srčanih krvnih žila
 • Obilna krvarenja
 • Produžen spazam (grč ili stisak) srčanih krvnih sudova
 • Pušenje
 • Povišne masnoće u krvi (dislipidemija)
 • Povišene vrijednosti krvnog tlaka (hipertenzija visokog stepena)

Liječenje  

U slučaju pojave navedenog bola prva mjera je prestanak aktivnosti koja je dovela do bola, stavljanje nitroglicerina/spray pod jezik i brzi kontakt sa ovlašćenim medicinskim osobljem najčešće iz Službe hitne medicinske pomoći. Ne treba pristupati prevozu bez odobrenja medicinskog osoblja. Samostalna vožnja do medicinske ustanove je ZABRANJENA!

Veoma je korisno sažvakati jednu tabletu (300 mg) Andola. Po dolasku medicinskog osoblja treba se striktno pridržavati njihovih savjeta. 

Prisustvo infarkta se utvrđuje snimanjem EKG-a i specifičnim laboratorijskim testovima. Nakon ustanovljenja dijagnoze akutnog infarkta miokarda pacijenti sa se smještaju u koronarnu jedinicu i liječe prema savremenim preporukama. VAŽNO je znati da se osobama sa akutnim infarktom miokarda najviše može pomoći u okviru vremenskog intervala do 2 sata od početka prsnih bolova. U tom periodu davanje specifičnih lijekova ima najveći efekat, a pacijentu se može pomoći i u sali za kateterizaciju srčanih krvnih sudova otvaranjem zapušene arterije i postavljanjem metalne upornice (stenta). 

U prvih nekoliko dana ovim pacijentima je potrebno mirovanje, zatim se započinje proces rehabilitacije. Svim bolesnicima koji su imali infarkt treba uraditi koronarografiju (invazivna kardiološka dijagnostika) posle čega se donosi odluka o daljem načinu liječenja: 

 • nastavak terapije lijekovima, 
 • operacija na krvnim sudovima srca (tzv. by-pass ili aortokoronarno premoštenje) ili 
 • ugradnja stentova u koronarne arterije. 

Nakon preležanog infarkta miokarda potrebno je doživotno uzimanje određenih vrsta lijekova.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest