Mehmed
Mehmed

Prva virtuelna bolnica

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.5.1″ module_alignment=”right”][et_pb_row _builder_version=”3.5.1″ module_alignment=”center”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_post_title _builder_version=”3.5.1″ meta=”off” featured_image=”off” /][et_pb_divider color=”rgba(0,0,0,0.5)” height=”1px” _builder_version=”3.5.1″ /][et_pb_text _builder_version=”3.5.1″]

Vrsta projekta: “Prva škola Virtuelne Bolnice”

Datum: 09.09. 2017.

Mjesto: JU “Srednja medicinska škola Jezero”, Sarajevo

Organizator: Kardiološki Edukativni Centar Sarajevo (KECS),

Suorganizator i pokrovitelj: Sanofi d.o.o. Sarajevo.

 

Izvještaj o “Prvoj školi – Virtuelna Bolnica“

 

“Prva škola – Virtuelne Bolnice” održana je u subotu, 09.09.2017.g. u JU “Srednja medicinska škola Jezero” kao prva jednodnevna edukativna škola ovakvog karaktera, koju su organizirali Kardiološki edukativni centar Sarajevo (KECS) i kompanija „SANOFI“ kao suorganizator i pokrovitelj. U školi su učestvovali mladi doktori medicine, specijalizanti i specijalisti interne medicine, kao i porodične medicine, iz raznih gradova BiH.

Projekat inače ima za cilj kontinuiranu edukaciju i unaprjeđenje medicinskih znanja mladih doktora.

U prvoj sesiji je nakon uvodnih riječi ispred organizatora (prof. dr M. Kulić i mr. ph. Azra Dervić) bilo govora o Dvojnoj antiagregacionoj terapiji, te terapiji antihipertenzivne bolest, a sve u svjetlu modernih smjernica europskog kardiološkog društva.

Nakon ovih uvodnih predstavljanja i predavanja uslijedila je kratka kafe pauza. U toku iste u amfiteatru u kojem se skup održavao postavljeni su tableti za svakog učesnika, te podjeljeni passwordi za pristup Virtuelnoj bolnici.

Dr. Slavica Vuković i Dragana Ilić su dale kratka objašnjenja o svrsi i namjeni projekta „Virtuelna Bolnica“, te njene mogućnosti u okviru vremena trajanja passworda tj. u okviru jedne kalendarske godine. Učesnici su pod vodstvom mentora mogli proći dva virtuelna pacijenta, prije svega „demo2 pacijenta na kojeg se uvijek i iznova mogu vraćati, i jednog kardiološkog pacijenta. U okviru postupaka u virtuelnoj bolnici simulira se realna situacija za svakog pojedinog pacijenta od njegovog dolaska u bolnicu i anamneze, pa do smještaja, laboratorijskih nalaza i drugih pretraga do postavljanja ispravne dijagnoze, izražene čak i međunarodnim šifarnikom bolesti, pa zaključno sa neophodno potrebnom terapijom.

Nakon obaveznog prolaska predviđenih nivoa medicinskog pregleda u virtuelnom okruženju i upoznavanja sa digitalnim alatima koji nam stoje na raspolaganju, ispravno postavljanje dijagnoze je praktički predstavljalo i završetak ove edukativne škole.

Potom se pristupilo podjeli edukativnog materijala i certifikata o učešću na ovoj edukaciji, koja je bodovana od Ljekarske komore KS.

Ova škola je završena opsežnom diskusijom, koja je obuhvatila cjelokupnu školu i nakon koje je izraženo opće zadovoljstvo učešću u školi.

Nakon uspješne završene škole učesnici su nastavili druženje u “Restoranu Inn” hotela Holiday, gdje je organizovan kasni, popodnevni, svečani ručak.

Prisutni predstavnici farmaceutske kompanije „Sanofi“ doo Sarajevo, pokazali su veliki angažman kako u suorganiziranju škole, tako i u njenoj provedbi. Sve vrijeme su bili prisutni i bili na pomoći učesnicima, posebno u informatičkom djelu ove škole.

Posebnu zahvalnost Kardiološki Edukativni Centar Sarajevo izražava organizaciji UG “Mozaik”, čija je informatičko-tehnička pomoć i podrška bila neophodno potrebna za realizaciju ove virtuelne škole.

Zbog izraženog izrazito velikog interesa za dalju edukaciju ove vrste, „Škola Virtuelne Bolnice“ će se nastavljati i dalje. Termini daljih škola biti će pravovremeno objavljivani na stranici www.kecs.ba.

 

Sarajevo, 12.09.2017.g. Ispred UG KECS izvještaj sastavila:

Daria Kovačević, dipl prav.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text _builder_version=”3.5.1″]

Prijatelji KECS-a

[/et_pb_text][et_pb_divider color=”rgba(0,0,0,0.5)” height=”1px” _builder_version=”3.5.1″ /][et_pb_image src=”http://www.kecs.ba/wp-content/uploads/2018/05/cardioteam.png” url=”http://kecs.ba/CardioTeam” align=”center” _builder_version=”3.5.1″ /][et_pb_text _builder_version=”3.5.1″ custom_padding=”20px||0px|” custom_padding_last_edited=”on|phone” custom_padding_phone=”15px|||”]

Društvene mreže

[/et_pb_text][et_pb_divider color=”rgba(0,0,0,0.5)” height=”1px” _builder_version=”3.5.1″ /][et_pb_text _builder_version=”3.5.1″]

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.5.1″ custom_padding=”20px||0px|” custom_padding_last_edited=”on|phone” custom_padding_phone=”15px|||”]

BMI kalkulator

[/et_pb_text][et_pb_divider color=”rgba(0,0,0,0.5)” height=”1px” _builder_version=”3.5.1″ custom_padding=”|||” custom_margin=”|||” /][et_pb_text _builder_version=”3.5.1″]

[bmi_calculator]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

More to explorer